7.5.16

LEGALIZE IT STREET PARADE! Η Ελευθερία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν! 12ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ Αθήνας 2016







LEGALIZE IT STREET PARADE! 
ένα μεγάλο φορτηγό με ένα τεράστιο ηχοσύστημα, 
οι καλύτεροι reggae-dub djs της πόλης και οι δρόμοι
γεμάτοι με τους πιο όμορφους ανθρώπους του κόσμου!

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΕΒΛΑΨΕ 
ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!

Ραντεβού όλοι/ες στις 7 Μάη! Πλ. Κλαυθμώνος
Όλοι μαζί μπορούμε
Timetable
19:00 – 19:45: Yota Naya
19:45 – 20:30: A@H2O
20:30 – 21:15: Dub Riots
21:15 – 22:00: Ιωσήφ Βάγγερ
22:00 – 22:45: Selector Nesta
22:45 – 23:30: Rankin Johnny
23:30 – 00:15: ManJah
00:15 – 01:00: Blast'em Bop
01:00 – 01:45: Vlastur
FB
https://www.facebook.com/events/588645484635429/



Με αφορμή το Athens Cannabis Protestival, μιλήσαμε με τον Τάσο Σαγρή από το «Κενό Δίκτυο» γύρω από το φεστιβάλ, την αποποινικοποίηση της Μαριχουάνας και τους «μύθους» γύρω από τα ναρκωτικά.

O σκηνοθέτης και πολιτισμικός ακτιβιστής Τάσος Σαγρής, από την συλλογικότητα Κενό Δίκτυο, μίλησε το 2015 στην Popaganda εκ μέρους μιας από τις πιο παλιές διοργανώτριες ομάδες του Aντιαπαγορευστικό Φεστιβάλ Αθήνας, για το κοινωνικό ζήτημα της χρήσης και της κατάχρησης ουσιών καθώς και για τις νέες ριζοσπαστικές λύσεις που δοκιμάζονται ήδη σε πολλές χώρες και προτείνονται τώρα και εδώ!

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε με το Φεστιβάλ σας; Ποιος είναι ο κύριος στόχος του;

Το μήνυμα που περνά το φεστιβάλ όλα αυτά τα 11 χρόνια της προσπάθειας μας είναι «Απαγορεύστε τις Απαγορεύσεις. Η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη». Είναι μια συνάντηση που καλεί σε εγρήγορση, κοινωνική αλληλεγγύη, φροντίδα του ενός προς τον άλλον και αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές εθισμού, ενάντια στην άγνοια, το ψέμα, την καταστολή αλλά και την κάθε είδους εμμονή και ναρκομανία. Όλες οι ομάδες και οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην διοργάνωση μαζί με τους Ηλιόσπορους που αποτελούν βασικούς εμπνευστές της ιδέας, συμφωνούμε σε ένα απλό πράγμα: «Οι άνθρωποι δεν είναι ηλίθιοι. Η ελευθερία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν». Δεν γίνεται να βασίζεις όλες τις κρατικές, δήθεν, ενημερωτικές καμπάνιες σε σχέση με τις ουσίες σε μια κατασκευασμένη  υπέρ-κατηγορία  που ονομάζεις «τα ναρκωτικά». Δεν υπάρχουν «τα ναρκωτικά». Η κάθε ουσία έχει τα δικά της πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διαφορετικές λειτουργίες, διαφορετικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και πολύ διαφορετικές επιδράσεις και παρενέργειες για αυτό και πρέπει να συζητάμε και να ενημερώνουμε τον κόσμο και ειδικά την νεολαία με τρόπους που να βασίζονται στην αλήθεια και όχι στην τρομολαγνεία και την καταστολή. Η ελληνική κοινή γνώμη, ακόμα και σήμερα είναι περισσότερο επηρεασμένη από τα ψέματα, τις φοβίες, τις συκοφαντίες και την κατασταλτική κουλτούρα που επέβαλλε η δικτατορία του Μεταξά πριν από 70 χρόνια παρά από τις σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Παρ’ όλα αυτά, τα χρόνια περνάνε, οι άνθρωποι μορφώνονται και έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και την γνώση, οι εμπειρίες μας πλέον είναι πιο πλούσιες και γνωρίζουμε πως οι απαγορεύσεις οδηγούν την νεολαία στα χέρια της μαφίας και την εγκληματικότητα και ο τρόπος που αντιμετωπίζει η νομοθεσία το θέμα περί «ναρκωτικών ουσιών» είναι απαρχιαωμένος και άσχετος με την κοινωνική πραγματικότητα. Κάτι πρέπει να αλλάξει, αυτό πλέον το φωνάζουν χιλιάδες ανθρώπων και εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε δύναμη σε αυτή την φωνή.

Από πότε διοργανώνεται το εν λόγω φεστιβάλ και πώς μπορεί να αποτιμηθεί η μέχρι τώρα πορεία του; Γίνεται σε άλλες χώρες; Ποια τα αποτελέσματα από την διενέργειά του σε σχέση με τις θέσεις σας γύρω από τη μαριχουάνα;

Φέτος στην παγκόσμια ημέρα δράσης global Marijuana March (2 και 9 Μαΐου) συμμετέχουν περισσότερες από 220 πόλεις από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Αθήνα συμμετέχει για 11η συνεχή χρονιά. Μέσα σε αυτά τα χρόνια περισσότερα από 100.000 άτομα παραβρέθηκαν στα φεστιβάλ της Αθήνας (αλλά και του Βόλου και της Θεσσαλονίκης που έγιναν παλαιότερα) αντλώντας γνώση, ενημέρωση και σπάζοντας την κοινωνική κατακραυγή, την απομόνωση και την σιωπή. Με τις ομιλίες, τα κείμενα, τις ανακοινώσεις και τα επιστημονικά συνέδρια που οργανώθηκαν η επίδραση του φεστιβάλ έφτασε και σε επιστημονικούς, πολιτικούς και δικαστικούς κύκλους βάζοντας στην ατζέντα το θέμα με ένα καινούργιο τρόπο, σπάζοντας σε ένα βαθμό τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και θέτοντας ανοιχτά το αίτημα για συνολική αποποινικοποίηση. Σπάμε τα ταμπού και τις προκαταλήψεις…

«Σπέρνουμε την αλήθεια γιατί είναι πάντα η καλύτερη πρόληψη.
Δεν προπαγανδίζουμε τη χρήση οποιασδήποτε ουσίας, αντίθετα θέλουμε να συμβάλουμε στη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις και στην πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Να ενημερώσουμε ότι οι αντι-ναρκωτικές πολιτικές που ακολουθούνται κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από τις ίδιες τις ουσίες, ενώ υπάρχουν άλλες δοκιμασμένες προσεγγίσεις που δίνουν έμφαση στην πρόληψη και τη θεραπεία αντί για την καταστολή και τη φυλάκιση, με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα.

Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα ασθενών με συγκεκριμένες ασθένεις στην επιλογή της θεραπείας τους με το φυσικό φάρμακο της κάνναβης, αλλά και να διατρανώσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα που έχει το κάθε άτομο από την αρχαιότητα να διαλέγει το ευφορικό του μέσο, από την στιγμή μάλιστα που δεν προκαλεί βλάβη σε άλλο άνθρωπο.

Μέσα σε δέκα χρόνια αντιαπαγορευτικών φεστιβάλ και εκδηλώσεων, δείξαμε με τη μαζική συμμετοχή και υποστήριξη του κόσμου ότι η κοινωνία είναι πλέον έτοιμη για αλλαγή. Καταθέσαμε στον δημόσιο χώρο όση πληροφορία είναι χρήσιμη στους πολιτικούς και τους δικαστικούς για να πάρουν ενημερωμένες αποφάσεις και κλείσαμε ένα κύκλο διεκδίκησης και αγώνα».

Πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας;

 Χωρίς φυσικά να μπορούμε να απαντήσουμε εκ μέρους όλων των ομάδων που συμμετέχουν στην διοργάνωση εμείς σαν Κενό Δίκτυο δεν πιστεύουμε πως η ελληνική κοινωνία στο σύνολο της είναι έτοιμη να αποδεχθεί την αποποινικοποίηση. Πρώτα από όλα ο δικαστικός και δικηγορικός κλάδος που κερδίζει εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από τις δίκες των συλληφθέντων δεν θα υποστηρίξει την αλλαγή. Μην ξεχνάμε ότι πάνω από το 40% των φυλακισμένων σήμερα είναι καταδικασμένοι για υποθέσεις σχετικά με ναρκωτικά, ενώ η απόλυτη πλειοψηφία από αυτούς είναι στην φυλακή για υποθέσεις κάνναβης, ένα φυτό με θεραπευτικές και ευφορικές ιδιότητες, πάρα πολύ λιγότερο βλαπτικό ή επικίνδυνο από το κρασί ή την νικοτίνη. Φυσικά επίσης, ένα μεγάλο κομμάτι της αστυνομίας που εμπλέκετε με το παράνομο εμπόριο και τις προστασίες μαφιόζων όπως επίσης και το τεράστιο ποσοστό αστυνομικών που στηρίζουν την Χρυσή Αυγή δεν πρόκειται να δεχθεί την αποποινικοποίηση ενός φυτού που όταν είναι παράνομο αποτελεί κρατικό μηχανισμό ελέγχου και καταστολής της κοινωνίας ενώ όταν είναι νόμιμο αποτελεί πηγή έμπνευσης, αρμονικής κοινωνικότητας και βιώματος ελευθερίας.

Ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας επίσης συνεχίζει να είναι θύμα συκοφαντικών και ρατσιστικών εικόνων του παρελθόντος όπου ο «χασικλής» είναι άχρηστος ρεμπέτης, λωποδύτης και αλήτης, όπου αυτοί που πίνουν «χασίσια» κρύβονται σε σκοτεινά υπόγεια και μπουρδέλα, είναι άτομα του υποκόσμου, φυλακόβιοι και επικίνδυνοι. Η ελληνική κοινωνία κρύβει μέσα της ένα 30% έντονα σκοταδιστικό, αντι-επιστημονικό, ρατσιστικό και βαθιά συντηρητικό το οποίο κατοικοεδρεύει σε όλα τα κόμματα, σε όλες τις υπηρεσίες του κράτους, της εκπαίδευσης και της εκκλησίας, σε κάθε πλευρά της ζωής μας. Αυτό το κομμάτι, το οποίο είναι πολύ βαθιά ριζωμένο σε αυτό τον τόπο, έχει το θράσος να υπερασπίζεται τον εαυτό του σαν τον μόνο αληθινό εκπρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας, ως τον φορέα του ιδεώδους του ελληνικού έθνους. Πολλές από αυτές τις ιδέες ίσως μοιάζουν εξωφρενικές, αντιεπιστημονικές, γραφικές και ξεπερασμένες αλλά σίγουρα είναι εδώ και ζουν μαζί μας, παράγονται από συντηρητικούς πολιτικούς και εισαγγελείς, αρτηριοσκληρωτικούς πανεπιστημιακούς, γιατρούς και δικηγόρους κατασκευάζοντας τον κυρίαρχο λόγο τον οποίο παπαγαλίζουν οι μανάδες και οι πατεράδες μας από την τηλεόραση και τα συντηρητικά μέσα μαζικής αποβλάκωσης.

Από την άλλη μεριά, είμαστε εμείς και είμαστε πάρα πολλές χιλιάδες άνθρωποι, σίγουρα είμαστε περισσότεροι από τους συντηρητικούς και τους κυρίαρχους αυτού του κόσμου. Αγωνιζόμαστε με όλους τους τρόπους να πάμε την κοινωνία μερικά βήματα παρακάτω σε πολλά ζητήματα.

Ο αγώνας για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και την θεραπεία της βλάβης από την αλόγιστη χρήση τους είναι αλληλένδετος με τον αντιφασιστικό αγώνα, τον αγώνα ενάντια σε κάθε είδους κοινωνικό αποκλεισμό και ρατσισμό, ενάντια στην ομοφοβία και τις κοινωνικές διακρίσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ενάντια στην καταστροφή της φύσης και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, ενάντια σε κάθε μορφή κυριαρχίας. Αγωνιζόμαστε για ένα κόσμο πιο δίκαιο, πιο ελεύθερο και πιο όμορφο, ένα κόσμο που να αποδέχεται την διαφορετικότητα. Είμαστε πάρα πολλές χιλιάδες, έχουμε πολύ δύναμη μέσα μας και θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα για όσα χρόνια ακόμα χρειαστεί.

Εκτός από τη μαριχουάνα, θεωρείτε αναγκαία την αποποινικοποίηση και άλλων ναρκωτικών ουσιών; Ναι, στο Κενό Δίκτυο πιστεύουμε στην αποποινικοποίηση της χρήσης όλων των ουσιών κάθε είδους. Η ελευθερία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Δεν πιστεύουμε πως οι δικαστές, οι αστυνομικοί και οι διευθυντές των φυλακών πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τη μοίρα των ανθρώπων που έμπλεξαν με τα ναρκωτικά (και υπενθυμίζουμε εδώ πως ούτε δεχόμαστε ως δόκιμο τον όρο «τα ναρκωτικά», ούτε θεωρούμε την κάνναβη ναρκωτική ουσία, γιατί δεν είναι!).  Είμαστε κάθετα ενάντια σαν ομάδα με την χρήση ηρωίνης, κοκαΐνης, υπνωτικών χαπιών, ηρεμιστικών,  speed, βαριάς μορφής ψυχοφαρμάκων, κεταμίνης, μεθαμφεταμίνης και μιλάμε ανοιχτά ενάντια σε αυτές τις ουσίες και κάθε είδους ναρκομανία που σχετίζεται με αυτές εδώ και 25 χρόνια ύπαρξης της ομάδας. Θεωρούμε όμως ασθενείς και όχι εγκληματίες τους ανθρώπους που για δικούς τους λόγους έπεσαν θύματα αυτών των μορφών αυτοκτονίας.

Θεωρούμε πως υπεύθυνοι για την φροντίδα και την περιποίηση αυτών των ασθενών πρέπει να είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι κοινωνικά οργανωμένες δημόσιες κοινότητες απεξάρτησης και οι αλληλέγγυοι φίλοι του χρήστη μέχρι την στιγμή που αυτό το άτομο θα μπορεί ξανά να σταθεί στα πόδια του και να ζήσει μια ζωή που να τον ευχαριστεί και να τον ολοκληρώνει σαν προσωπικότητα.

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος από την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας; Από την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας σίγουρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Η μαριχουάνα είναι ένα ευφορικό φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες, που μπορεί να φύεται ελεύθερα στο θαυμάσιο κλίμα της χώρας μας. Κάθε μορφή απαγόρευσης ρίχνει τους χρήστες στα χέρια της ναρκο-μαφίας, της αστυνομίας και των κάθε μορφής δεσμοφυλάκων.

Κίνδυνοι από την αλόγιστη και υπερβολική δόση υπάρχουν όπως σε όλα τα πράγματα. Η μαριχουάνα κάνει τον άνθρωπο πιο ευαίσθητο, ανοίγει την φαντασία του και κάνει πιο έντονα όλα τα συναισθήματα και τις αντιληπτικές ικανότητες. Είναι προτιμότερο να κάνεις ελαφρά χρήση σε χώρους όπου αισθάνεσαι οικειότητα, με ανθρώπους που νιώθεις φιλικά και άνετα μαζί τους. Επίσης, όσο και να πιείς δεν αλλάζει τίποτα, πάλι εσύ και το κεφάλι σου θα είσαι. Όσο πιο πλούσιος είναι ο συναισθηματικός σου κόσμος τόσο καλύτερα θα την ακούσεις, δεν έχει να κάνει με το πόσο θα πιείς αλλά με το ποιός είσαι εσύ που το πίνεις τελικά.

Όσο πιο πολλά και πλούσια τα ερεθίσματα, οι εμπειρίες, τα διαβάσματα, τα ταξίδια, οι μουσικές και οι καλές κουβέντες με φίλους, όσο πιο δημιουργική, εξερευνητική, βαθιά και ολοκληρωμένη η προσωπικότητα του ατόμου τόσο πιο ουσιαστικά είναι και τα βιώματα με την χρήση κάνναβης.

Αν θες λοιπόν να την «ακούσεις» δυνατά μην πίνεις πολύ χασίς, διάβασε κάποιο καλό βιβλίο, ζωγράφισε, φτιάξε συγκρότημα, ερωτεύσου, ταξίδεψε, μην κλείνεσαι στον εαυτό σου, μην φοβάσαι τον κόσμο, μην σκέφτεσαι και μην κάνεις ηλιθιότητες. Το χασίς ενδυναμώνει τα χαρακτηριστικά σου και σε βοηθά να συνειδητοποιήσεις τα θετικά για να τα βάλεις σε πράξη ώστε να υπερβείς τα αρνητικά. Αν είσαι έξυπνος το μυαλό σου θα στροφάρει επί χίλια, κάτι πρέπει να κάνεις με αυτή την εξυπνάδα όμως. Εξερεύνησε τον κόσμο και δράσε σε αυτόν.

Σίγουρα η κάνναβη δεν είναι για όλους τους ανθρώπους. Αν δοκιμάσεις και η εμπειρία δεν είναι ευφορική και ευχάριστη αλλά σου προξενεί δυσάρεστα συναισθήματα, φόβους και σε κλείνει, σου δημιουργεί αναβλητικότητα ή σε εμποδίζει να συναναστραφείς με τους ανθρώπους που αγαπάς και να φέρεις εις πέρας εργασίες που η ζωή απαιτεί από εσένα τότε δεν υπάρχει λόγος να πίνεις.

Δεν αγωνιζόμαστε για να πίνει όλος ο κόσμος. Αγωνιζόμαστε για να μην θεωρούνται εγκληματίες αυτοί που αποφασίζουν ότι είναι κάτι που τους ταιριάζει και τους ευχαριστεί.    

Τι εκδηλώσεις και δραστηριότητες περιλαμβάνει το φεστιβάλ σας και γιατί αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς; Αυτό το φεστιβάλ τάσσεται ενάντια σε κάθε ναρκο-κουλτούρα, ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών,  ενάντια στην ηρωίνη, ενάντια στην κοκαΐνη, την ύπνωση, την πολυτοξικότητα, την αλόγιστη, εγωπαθή και υπερβολική χρήση  ουσιών. Είναι ενάντια σε κάθε κουλτούρα νάρκωσης, αποβλάκωσης, φρικαρίσματος, στρουθοκαμηλισμού.

Η Ελευθερία, ο Έρωτας, η Φιλία, η μουσική, τα ταξίδια, οι γιορτές, το βίωμα της συλλογικής χαράς, το όνειρο, η δημιουργικότητα, το άνοιγμα της συνείδησης είναι στοιχεία που διαμορφώνουν τον πυρήνα του περιεχομένου αυτού του φεστιβάλ και όλα αυτά δεν μπορούν να παραδοθούν ούτε στους δεσμοφύλακες, ούτε στους δικαστές, ούτε στους ψυχίατρους, ούτε στα χέρια της αστυνομίας, ούτε στα χέρια των πρεζέμπορων.

Είναι χρέος όλων μας η συνάντηση αυτή να είναι ένα μάθημα από όλους εμάς για όλους εμάς, μια εμπειρία που μας κάνει καλύτερους, μια συνάντηση ενδυνάμωσης και συνειδητοποίησης. Αυτό το φεστιβάλ γίνεται ενάντια σε όλες τις απαγορεύσεις και ενάντια σε όλους τους εθισμούς και περιλαμβάνει ενημέρωση, ψυχαγωγία, γιορτή και κοινωνική συνεύρεση.

Ποιους τομείς θα βοηθούσε η αποποινικοποίηση της μαριχουάνας; Στις ΗΠΑ η μαριχουάνα έχει αποποινικοποιηθεί σε κάποιες πολιτείες. Ποια ήταν τα αποτελέσματα και πώς συνηγορούν στο ότι θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί η μαριχουάνα και στη χώρα μας;

Πιο κατάλληλος τρόπος να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση είναι σύμφωνα με το μανιφέστο της φετινής διοργάνωσης μας:

“Πορτογαλία, Ισπανία, Τσεχία, Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισραήλ, Καναδάς, Ουρουγουάη, αλλά και 24 Πολιτείες των ΗΠΑ, έχουν δοκιμάσει εναλλακτικά μοντέλα αποποινικοποίησης της χρήσης ή/και νόμιμης ρύθμισης της παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης κάνναβης για προσωπική -θεραπευτική ή/και ψυχαγωγική- χρήση, με θεαματικά αποτελέσματα. Μετά από μια μικρή περίοδο οριακής αύξησης υπήρξε σταθεροποίηση ή και μείωση του αριθμού των χρηστών, αύξηση του ηλικιακού μέσου όρου τους και βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, βελτίωση της ποιότητας της κάνναβης, μείωση της εγκληματικότητας και των φυλακισμένων, αυξημένα έσοδα από έμμεση και άμεση φορολογία, αύξηση θέσεων εργασίας και μείωση ανεργίας, εξοικονόμηση πολύτιμων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων από την αστυνομία και το δικαστικό σώμα, αποσυμφόρηση φυλακών και δικαστηρίων, βελτίωση δημόσιας υγείας αλλά και της θεραπείας πολλών ασθενειών, και πολλά άλλα.

Στο Κολοράντο των 6 εκατομμυρίων κατοίκων, τον πρώτο χρόνο της νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής και ιατρικής κάνναβης (2014): δημιουργήθηκαν 10.000 νέες θέσεις εργασίας στην αγορά της κάνναβης, 76 εκατ. δολάρια αποδόθηκαν σε φόρους από τις νόμιμες εταιρίες κάνναβης, 12-40 εκατ. δολάρια εξοικονομήθηκαν από τις μειωμένες συλλήψεις, οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 600 εκατ. δολάρια και τους 70 τόνους κάνναβης (ιατρική και ψυχαγωγική), το 2014 τα σχολεία έλαβαν από τον ειδικό φόρο κάνναβης περίπου 15 εκατ. δολάρια, ενώ μόνο τον Ιανουάριο του 2015 ο ειδικός φόρος της κάνναβης χρηματοδότησε με 2,3 εκατ. δολάρια τα σχολεία της Πολιτείας, ποσό 10 φορές μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο του 2014.

Στην Χιλή μόλις θέρισαν την πρώτη κρατική καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης ενώ στην Ιταλία ο Στρατός θα καλλιεργεί σύντομα φαρμακευτική κάνναβη για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της χώρας, η οποία ήδη συνταγογραφείται σε Ολλανδία, Ισπανία και Τσεχία. Θέλουμε να τονίσουμε εδώ ότι δεν επιθυμούμε την εμπορευματοποίηση του θεραπευτικού κλάδου και τη δημιουργία μονοπωλίων είτε από το κράτος, είτε από την αγορά. Θέλουμε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην αυτο-καλλιέργεια και την ελευθεροχρησία του φυτού της κάνναβης από τους ασθενείς και όχι την ανάπτυξη πατενταρισμένων θεραπευτικών σκευασμάτων από μεγάλες εταιρίες. Επίσης, αν δεν διασφαλιστεί το δικαίωμα στην αυτοκαλλιέργεια, και τη συλλογική μη-κερδοσκοπική παραγωγή που ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένη συλλογική ζήτηση (πχ από τα μέλη μιας λέσχης), τότε η προμήθεια μόνο από ελεγχόμενα σημεία πώλησης θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, λόγω της υψηλής φορολόγησης.

Πλέον τα επιστημονικά δεδομένα και οι καλές πρακτικές από τις άλλες χώρες συνηγορούν ότι η απαγόρευση και η καταστολή έχουν αποτύχει, ενώ υπάρχουν και εφαρμόζονται με επιτυχία άλλα μοντέλα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και της χρήσης ουσιών.
Δυστυχώς όμως οι πολιτικές και η νομοθεσία στην Ελλάδα εξακολουθούν να στηρίζονται σε ιδεοληψίες και ηθικό πανικό. Θα έπρεπε να υπάρξει μια αντικειμενική, επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιολόγηση του κόστους- οφέλους της εφαρμοζόμενης (αποτυχημένης) κατασταλτικής πολιτικής, σε αντιδιαστολή με το κόστος- όφελος μια άλλης προσέγγισης με έμφαση στη πρόληψη, τη μείωση της βλάβης, τον πλουραλισμό στη θεραπεία, στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στη βάση της επικινδυνότητας των ουσιών και φυσικά στην αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών, καθώς και τη νομιμοποίηση της ιατρικής και ψυχαγωγικής χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης.

Για εμάς ένα βέλτιστο μοντέλο για την κάνναβη είναι αυτό που εφαρμόζεται στην Ουρουγουάη (δικαίωμα σε 6 φυτά για αυτοκαλλιέργεια, δημιουργία και συμμετοχή σε μη-κερδοσκοπικές λέσχες μελών -cannabis social clubs- και κρατική διάθεση συγκεκριμένης ποσότητας κάθε μήνα σε χαμηλή τιμή σε ενήλικες πολίτες της χώρας), ενώ πολύτιμες εμπειρίες μπορούμε να διδαχθούμε από τις προσεγγίσεις της Ισπανίας, της Τσεχίας, της Ελβετίας, της Πορτογαλίας και των ΗΠΑ. Σίγουρα πρέπει να γίνει μια εμπεριστατωμένη έρευνα για την προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα και την συγκεκριμενοποίηση του σχεδίου νόμιμης ρύθμισης, που θα δώσει έμφαση στο δικαίωμα στην αυτοκαλλιέργεια, στην μη-κερδοσκοπική διάσταση και τις λέσχες μελών, τη μείωση της βλάβης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τα οικονομικά οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά, σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή για τα δημοσιονομικά της χώρας, από την ταυτόχρονη νομιμοποίηση της ινδικής και κλωστικής κάνναβης, καθώς η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός, η βιοτεχνία, το εμπόριο, οι υπηρεσίες θα επωφεληθούν με τη δημιουργία τουλάχιστον 20-40 χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της αγοράς της κάνναβης (παραγωγή, μεταποίηση, διάθεση, έρευνα, εκπαίδευση, κλπ), καθώς και την εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων στα ταμεία του κράτους μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Με αυτή την εισροή εσόδων θα μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και να επενδύσει σε τομείς όπως η παιδεία, η έρευνα, ο πολιτισμός και η μέριμνα.

Είναι σημαντικό και επείγει, ιδιαίτερα οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, μορφές καρκίνου, νόσο Κρονς (και άλλες 200 ανθρώπινες ασθένειες), να μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τη θεραπεία και το κατάλληλο φάρμακο για την πάθησή τους. Να έχουν νόμιμα στη διάθεσή τους το φυσικό φάρμακο της κάνναβης, καθώς μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και χωρίς τις σοβαρές παρενέργειες που παρουσιάζουν τα χημικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Είναι εγκληματικό και απάνθρωπο να στερούμε από τους ασθενείς και τις οικογένειές τους το δικαίωμα στη θεραπεία με κάνναβη, από τη στιγμή που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς και υπάρχουν πλέον εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες για να υποστηρίξουν την αποτελεσματικότητά της σε πολλές ανθρώπινες παθήσεις. Στην εποχή του ίντερνετ οι ασθενείς πληροφορούνται για τα θεαματικά αποτελέσματα και αναγκάζονται να προμηθεύονται το φάρμακο τους από τα παράνομα κυκλώματα, με κάθε κίνδυνο που αυτό περιέχει, ακόμα και να παρασκευάζουν από μόνοι τους λάδια και εκχυλίσματα κάνναβης μέσα από διαδικτυακές οδηγίες. Το φυσικό φάρμακο της κάνναβης για να έχει τα σωστά αποτελέσματα πρέπει η δοσολογία και η ποικιλία της κάνναβης να είναι προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή, που θα πρέπει να παρακολουθείται από θεράποντα ιατρό όσο την χρησιμοποιεί. Όσο κρατάμε το φάρμακο κάνναβη στην παρανομία, τόσο παίζουμε με τις ζωές ασθενών και θέτουμε σε κίνδυνο αυτούς και τον περίγυρό τους.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η χρήση «μαλακών ναρκωτικών» οδηγεί στα «σκληρά». Πώς βρίσκεται αυτή την άποψη;

Αν ίσχυε αυτός ο συντηρητικός μύθος όλα αυτά τα εκατομμύρια των συνανθρώπων μας που είναι χρήστες χασίς τόσα χρόνια θα είχαν ήδη περάσει στην ηρωίνη και αυτό δεν συνέβη. Το ποσοστό χρηστών κάνναβης που περνάνε στα «σκληρά ναρκωτικά» είναι ελάχιστο. Η απαγόρευση της κάνναβης έχει γίνει προθάλαμος για άλλες παράνομες και πιο επικίνδυνες ουσίες, και όχι το ίδιο το φυτό. Αυτό που συμβαίνει είναι πως άνθρωποι μπλέκουν στα πλοκάμια της απαγόρευσης που δίνει ρομαντική αίγλη σε κάποιες ουσίες και τους κάνει πελάτες-θύματα της ναρκομαφίας για κάτι που θα μπορούσαν να καλλιεργούν στο μπαλκόνι τους όπως τα τριαντάφυλλα.

Από την άλλη μην ξεχνάμε την ειδική κοινωνική κατηγορία των πολυτοξικών χρηστών (ο τύπος του ναρκομανή που τα πίνει όλα χωρίς αναστολές και σε μεγάλες δόσεις) από τους οποίους όλοι τους έχουν πιεί και χασίς. Τις περισσότερες φορές αυτοί είναι που δηλώνουν στα κέντρα αποτοξίνωσης πως «άρχισαν» από την κάνναβη, ενώ στην πραγματικότητα άρχισαν σχεδόν πάντα σε νεαρή ηλικία από το σκληρό αλκοόλ, το συνδύασαν με αλόγιστη χρήση κάνναβης και διαφόρων χαπιών και τελικά βρήκαν λανθασμένη καταφυγή και παραπλανημένη ανακούφιση από την βασανιστική και ανεξέλεγκτη κατάσταση τους στην παραίτηση του αλκοολισμού, την νέκρωση της ηρωίνης ή στην παράνοια της κοκαΐνης.

Σίγουρα δεν τους οδήγησε η κάνναβη εκεί που περιπλανήθηκαν. Αν θέλουμε να αναζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους κάποιος επιλέγει μια τέτοια αργή βασανιστική μέθοδο αυτοκτονίας πρέπει να αναζητήσουμε τους κοινωνικούς λόγους για τους οποίους έξυπνα, ρομαντικά και ευαίσθητα άτομα αισθάνονται αποκλεισμένα από την χαρά και την απόλαυση της ζωής, καταδιωγμένα τελικά από τον κοινωνικό τους περίγυρο σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταφεύγουν στην αυτοκαταστροφή και την αργή αυτοκτονία των εξαρτησιογόνων ουσιών της ηρωίνης και της κοκαΐνης ή στην αλόγιστη και χρόνια κατανάλωση αλκοόλ κ.α. Πρέπει να βρούμε τον προσωπικό και κοινωνικό λόγο για τον οποίο ο κάθε ναρκομανής ξεχωριστά οδηγήθηκε σε αυτό τον δρόμο και να του προσφέρουμε σαν κοινωνία την μέγιστη δυνατή φροντίδα.

H αποποινικοποίηση της μαριχουάνας με τι μέτρα θα πρέπει να συνοδευτεί για την σωστή ενημέρωση και προστασία των νεότερων ηλικιών; Μια ευρύτερη αντιαπαγορευτική πολιτική θα ανοίξει όλες τις διόδους για μια ειλικρινή και επιστημονικά ενημερωμένη καμπάνια προς την νεολαία σχετικά με τους κινδύνους της χρήσης των εξαρτησιογόνων και θανατηφόρων ναρκωτικών ουσιών όπως η ηρωίνη, η κοκαΐνη, η κεταμίνη, η μεθαμφεταμίνη κ.α.

Θα μας επιτρέψει επίσης να διαλύσουμε την ψευδή γενική κατηγορία «τα ναρκωτικά» και να ξεκινήσουμε πλέον έναν πραγματικό κοινωνικό διάλογο, βασισμένο στα πραγματικά δεδομένα που αφορούν την κάθε ουσία ξεχωριστά με σκοπό να ενημερώσουμε, να προφυλάξουμε, να θεραπεύσουμε, να φροντίσουμε αλλά όχι να φυλακίσουμε, όχι να καταδιώξουμε, όχι να παραπλανήσουμε τελικά την κοινωνία και πολύ περισσότερο τους νέους ανθρώπους.

Η αποποινικοποίηση της κάνναβης θα βάλει ένα τέρμα σε όλα αυτά τα «ψευδο-εγκλήματα» χωρίς θύματα που οδηγούν κάθε χρόνο τόσο κόσμο στις φυλακές και στα δικαστήρια και που κρατούν σε καθεστώς παρανομίας ένα τεράστιο αριθμό συνανθρώπων μας.

Ειδικά για τους νέους, όταν θα έχουμε απαλείψει από την κοινωνία τις συνθήκες που τους οδηγούν στην παραίτηση, την φυγή, τον φόβο και το αντικοινωνικό μίσος, όταν θα τους έχουμε ανοίξει διόδους να εκφρασθούν, να δημιουργήσουν, να ζήσουν και να ανακαλύψουν την προσωπική τους ευτυχία, θα έχουμε κάνει ήδη πάρα πολλά προς την κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος των «ναρκωτικών».

Σε μια χώρα χωρίς μέλλον και αξιοπρέπεια είναι τραγικό επακόλουθο οι νέοι να καταφεύγουν στα σκληρά ναρκωτικά με τον ίδιο τρόπο που οι συνταξιούχοι καταφεύγουν στην αυτοκτονία. Καλύτερα να αναζητήσουμε τους κατάλληλους τρόπους που θα κάνουν ευτυχισμένους τους συνανθρώπους μας και θα διαμορφώνουν συνθήκες για να αναπτύσσουν και να εκφράζουν το σύνολο της προσωπικότητας τους. Αυτή είναι η λύση για τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας ακόμα και αν αυτή η λύση απαιτεί μια ευρύτερη κοινωνική επανάσταση.

Πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ναρκωτικών συνολικά στην Ελλάδα; Ποιες μέθοδοι εφαρμόστηκαν στο εξωτερικό που θα πρέπει να ακολουθηθούν και στη χώρα μας;

Δεν προτείνουμε τη χρήση ουσιών, σίγουρα δεν κάνει για όλους τους οργανισμούς. Από την άλλη είναι μια προσωπική επιλογή που πρέπει να γίνεται σεβαστή, μέσα σε ένα ενημερωμένο και υπεύθυνο πλαίσιο, ενώ πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση για να μειωθεί η βλάβη για τον χρήστη. Δεν θέλουμε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, αλλά να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και την αξιοπρέπεια των χρηστών. Θέλουμε ένα νόμιμο πλαίσιο ρύθμισης και ελέγχου όλων των ουσιών και μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και του καπνού.

Σίγουρα πιστεύουμε πως η κατάσταση είναι πιο ανεξέλεγκτη όταν ένας λανθασμένος νόμος οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους στην παρανομία και το περιθώριο παρά όταν δεν υπάρχει αυτή η απαγόρευση. Την ίδια άποψη έχουμε και για τους μετανάστες και τις ανθρώπινες ροές στον κόσμο οι οποίες είναι επίσης δέσμιες λανθασμένων νόμων.  Η Ελευθερία είναι πάντα Υγεία. Η Ελευθερία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Οι χρήστες, δεν είναι εγκληματίες, εγκληματικές είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται υπό την πίεση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και παραγόντων.

Η χρήση και κατάχρηση ουσιών δεν είναι ζήτημα δημόσιας τάξης, αλλά δημόσιας υγείας. Ενώ υφίσταται σαν φαινόμενο από τα αρχαία χρόνια, έχει διογκωθεί σαν πρόβλημα τα τελευταία 60 χρόνια κυρίως επειδή βρίσκεται σε καθεστώς παρανομίας επομένως δεν μπορεί να υπάρξει κανένας έλεγχος, διαφάνεια, πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Το αποτέλεσμα είναι η γιγάντωση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της βλάβης που προκαλείται στους χρήστες (που βρίσκονται πλέον μέσα σε κάθε οικογένεια). Όποιοι στηρίζουν την απαγόρευση και την καταστολή, αντί για την πρόληψη και τη θεραπεία, στηρίζουν με αυτό τον τρόπο τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Η ναρκω-απαγόρευση έχει διογκώσει το πρόβλημα της κατάχρησης ουσιών αντί να το λύσει. Δεν έχει καταφέρει να μειώσει ούτε τη ζήτηση (περισσότεροι χρήστες), ούτε και τη προσφορά ουσιών που διατίθενται σε περισσότερες (αμφιβόλου ποιότητας) ποσότητες από ποτέ, ενώ η μαφία θησαυρίζει και οι χρήστες εξακολουθούν να διώκονται ως εγκληματίες.

Τι θα λέγατε σε κάποιον για να τον πείσετε να έρθει στο φεστιβάλ σας;

Να απαγορεύσουμε τις απαγορεύσεις! Το βίωμα της ελευθερίας είναι το πιο σπάνιο και πιο πολύτιμο βίωμα στην εποχή μας. Ο καιρός είναι ζεστός, το καλοκαίρι έχει φθάσει, η καρδία μας ζητά περιπέτειες, όμορφες μουσικές και ξάπλα στο γρασίδι, φόρα το πιο όμορφο χαμόγελο σου και έλα να συναντηθούμε! Αν καταφέρουμε να αλλάξουμε τον ηλίθιο απαγορευτικό νόμο θα έχουμε σώσει χιλιάδες ζωές, αν δεν αλλάξει θα έχουμε περάσει τουλάχιστον μια υπέροχη καλοκαιρινή νύχτα στο κέντρο της πόλης και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία. Για όποια μορφή παίρνει μέσα στον καθένα μας η ελευθερία όταν εκφράζεται αλλά πάνω από όλα ενάντια σε κάθε μορφή απαγόρευσης αυτής της πολύτιμης έκφρασης της ελευθερίας του καθενός μας.






8 comments:

Clipping Path said...

This is lovely. keep it up.This is so lovely.

gunsforsale said...


10mm ammo for sale
223 ammo for sale
300 blackout ammo for sale
380 ammo for sale
40 sw ammo for sale
full auto machine guns
Buy gun online california
novx 9mm ammo for sale
perfecta 380 ammo for sale
perfecta 223 remington ammo
buy m134 minigun online
beretta m9 for sale
buy glock 19 online
buy beretta px4 storm for sale
buy guns online cheap
buy machine guns online usa
buy mechine guns online california
where can you buy guns online
buy machine guns online
buy sig sauer p365 for sale online
buy 1911 pistol for sale online
buy handguns online
guns for sale in atlanta
buying a gun in illinois
where to buy airsoft guns in australia
how to buy an airsoft gun without ukara
how to buy a gun in florida
buying a gun in florida private sale
buy gun no background check
buy gun online california
blazer 9mm luger ammo handgun
buy ammo online

Anonymous said...

Best thing seen in this moment keep sharing
https://mailsbug.com/hotmail-login/

pg slot ฝากถอนไม่มีขั้นต่ำ said...

พีจี กับเว็บที่ให้บริการ pg slot ฝากถอนไม่มีขั้นต่ำ ดีอย่างไร ทุกวันนี้ การเดิมพันเกมสล็อตออนไลน์ นับว่าเป็นที่นิยมมากๆ เลยทีเดียว เพราะเป็นการให้บริการที่นักพนันหลายคน ให้ความ

ashhwishh said...


Well articulated. love to read this.

ashhwishh said...

Well articulated. love to read this.

office furniture dubai
Disposable vape shop in Dubai
pod salt disposable
yuoto disposable
myle disposable
tugboat disposable

Multiwood said...

It's a phenomenal experience to contribute energy to review this blog. It satisfied me an incredible game plan. Notwithstanding, I would propose for additional development. To additionally encourage it Plz visit my website:Office Furniture

Anonymous said...

ΧΡΟΝΙΑ κ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΩ ΝΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΤΠΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..ΜΑΛΛΟΝ ΒΓΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ..ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ??? ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...